در
سال 1992 مجله امریکایی بهداشت همگانی گزارشی منتشر کرد که افزایش بین 15
تا 35 درصدی در انواع بخصوصی از سرطان برای افرادی که آب کلرزده مصرف می
کنند نشان میداد. این گزارش همچنین بیان می کرد که مقدار زیادی از این
اثرات ناشی از اشامیدن آب کلرزده بود. انستیتو ملی سرطان خطرات سرطان را
برای مردمی که آب کلرزده مصرف می کنند 93 درصد بالاتر از کسانی می داند که
آب کلرزده مصرف نمی کنند. اثرات نوشیدن آب کلردار. بمدت چند دهه مورد بحث
بوده اند.
فرآیند کلرزنی امروزه یکی از متداولترین روشهای گندزدایی آب در دنیاست. مهمترین مزایای این فرآیند عبارتند از:
1. کلرزنی فرآیندی ارزان و کم هزینه جهت ضدعفونی کردن آب مصرفی انسان است.
2. کلر دارای اثر باقیمانده در آب است که باعث تضمین نسبی سلامتی آب در تمام مسیر شبکه آب رسانی می شود.
اما معایب و مضرات کلرزنی عبارتند از:
1. کلرباقیمانده در اثر ترکیب با مواد آلی موجود در آب تولید ترکیباتی
موسوم به .تری هالومتان ها را می کند که بیشتر متخصصان بر سرطان زا بودن
این ترکیبات تاکید دارند.
2. کلرزنی باعث کشته شدن میکروارگانیزمهای موجود در آب می شود. این
درحالی است که لاشه این میکرو ارگانیزمها در آب باقی می مانند و ممکن است
خود منشا آلودگی شوند.
3. تماس کلر با پوست و موی انسان باعث ایجاد حساسیت، ریزش مو و مشکلات دیگری می شود.
4. استنشاق گاز کلر ( در استخر یا حمام ) برای ریه انسان مضر می باشد.
5. گروهی از میکروارگانیزمها مانند (کریپتوس پرودیوم )نسبت به کلر مقاوم هستند و با این روش از بین نخواهند رفت.
بنابراین اکثر کارشناسان توصیه می کنند که جهت مقابله با اثرات زیانبار
کلر در آب آشامیدنی، در نقطه مصرف کلرباقیمانده آب را با استفاده از
دستگاههای تصفیه اب خانگی حذف کرده و سپس اقدام به نوشیدن آب کنیم.
بخش دوم
کلرآلودگی لیپیدی (چربی) موجود درآب را اکسید میکند و تولید رادیکال آزاد
و اکسیسترول میکند . این ترکیبات باعث آسیب به عروق و شروع روند ایجاد
سلول سرطانی در بدن میشود و مرگ برنامهریزی شده سلولی (آپوپتوز = خودکشی
سلول ) را القا میکند .
مطالعات نشان داده که سقطهای خودبهخودی در زنان مصرفکننده آبهای کلردار شایعتر است .
آب کلردار باعث تخریب اسیدهای چرب ضروری برای بدن شده و چون این اسیدها از
اجزاء تشکیلدهنده سلولهای مغز هستند . زمینهساز بسیاری از بیماریهای
مغزی و اعصاب میشود .
شنا کردن و نوشیدن آبهای حاوی کلر میتواند باعث ملانوم ( نوعی سرطان پوستی بسیار بدخیم و مقاوم به درمان ) شود .
خطرات دراز مدّت مصرف آبهای کلردار به دلیل ایجاد رادیکال آزاد در بدن
شامل پیری زودرس شده القای جهشهای ژنیتیکی ایجاد کننده کانسر ، اختلال در
متابولیسم کلسترول و آسیب به عروق کوچک بدن میباشد
این رادیکالهای تولید شده توسط کلر آب باعث تولید سموم (توکسینها) در
بدن میشود که مستقیماً باعث اختلال عملکرد کبدی ، ضعف سیستم ایمنی و ایجاد
تغییرات آرترواسکلروتیک در عروق کوچک بدن میشود .
این رادیکالهای آزاد باعث آسیب به DNA سلول میشوند .کلر باعث از بین بردن خاصیت آنتیاکسیدانی ویتامین E میشود .
کلر موجود در استخرها با مواد ارگانیک بدن مثل عرق ، ادرار ، خون و موکوس و
سلولهای پوست ترکیب میشود که تولید ماده خطرناک کلروفورم را میکند .
مطالعات کاناداییها نشان داد که سطح کلروفورم در خون بعد از یک ساعت شنا
در استخر کلردار ، 200 تا 1093 ppb است . که باعث تحریک چشمها ، سینوسها ،
گلو و پوست و ریهها شده و همچنین باعث خشک شدن مو و ضعف ایمنی میشود .
کلر موجود در آب میتواند باعث علایم آلرژیک پوستی و رودهای و همچنین آرتریت و سردرد شود .
توجه داشته باشید که این عوارض در مقادیر استاندارد شده کلر آب با
استانداردهای EPA آمریکا گزارش شده است . در کشور ما به دلیل ضعف در
سیستمهای تصفیه آب ، مقادیر کلر و سایر مواد افزودنی جهت گندزدایی از آب
با مقادیر استاندارد جهانی تفاوت بسیاری دارد